ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi - Cuma 09:00–18:00

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı Nedir?

Karayolları Trafik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), poliçede belirtilen aracın kullanımı sırasında bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya üçüncü şahıslara ait malların zarara uğramasına sebebiyet verildiği durumlarda devreye girer. Trafik sigortası böyle bir durumda aracın kullanıcısına düşen hukuki sorumluluğu Hazine Müsteşarlığı‘nca saptanmış ve poliçede belirtilmiş sigorta limitlerine kadar temin eder. Anlaşılacağı üzere bu teminat sadece araç, bina, bariyer, trafik lambası vb. maddi zararları değil, olası bedeni zararları da kapsamaktadır.

Yaralanmalı trafik kazası sonucunda yaralanan kişi, kazaya uğrayarak yaralandığı tarihten iyileşene kadar ya da iyileşemeyecek durumda olması halinde de hekimlerce öngörülen tedavi, süresi boyunca gördüğü tedavi, ameliyat, bakıcı giderleri, tedavi süresince çalışmadığı aylara ilişkin kazanç kaybı gibi tüm gider ve masraflarını talep edebilir.

Yaralanmalı trafik kazasında kişinin, maddi tazminatın dışında ayrıca manevi tazminat ta talep etme hakkına sahiptir. Kişide trafik kazası sonrasında psikolojik travma, derin üzüntü gibi ruh dünyasında sarsıcı etkiler oluştuysa manevi tazminat talep edebilir. Yaralanmalı ve/veya sakatlanmalı trafik kazalarında zaman aşımı süresi kazanın olduğu tarihten itibaren 8 yıldır. Trafik kazası maddi ve manevi tazminatının 8 yıllık süre içinde talep edilmesi gerekir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Dikkat Edilecek Hususlar

  • 8 Yıl geriye dönük olarak alınabilir.
  • Kişinin yaşı, mesleği, çocuk sayısı, geliri, medeni durumu, eş geliri(AGİ belirlenmesi için) bilgileri ile hesaplama yapılır.
  • Maluliyet oranı hesaba dahil edilir.
  • Trafik sigortası teminatları dahilinde sürekli sakatlık tazminatı alınabilir.
  • Bakıcı gideri alabilmek için %70 ve üzeri sürekli sakatlık oranı olması gerekir.

İş göremezlik raporu varsa yasal süreç(tahkim) içerisinde talep edilebilir.